Sarcofagul de la Cernobîl a fost așezat peste reactor [VIDEO]

de: George Stanciu
30 11. 2016

La mai bine de 30 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, sarcofagul construit pe parcursul ultimilor ani a fost așezat pe poziție.

Marți, 29 noiembrie, oficiali din întreaga lume s-au adunat în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, din Ucraina. Aceștia au sosit aici pentru a sărbători amplasarea finală a scutului masiv, de ultimă generație, peste reactorul 4, ce a explodat în data de 26 aprilie 1986.

Noul scut, sau sarcofag, este denumit New Safe Confinement (NSC), și este o adevărată capodoperă inginerească. Scutul de la Cernobîl a fost construit în apropierea reactorului deoarece lucrul direct deasupra acestuia ar fi încă mult prea periculos. Astfel, noul scut a fost construit la o oarecare distanță, iar apoi a fost transportat cu o viteză mică, pe parcursul a câteva zile, prin intermediul unei perechi de șine construite special pentru acesta.

O astfel de sarcină nu a fost ușoară, având în vedere dimensiunile impresionante ale acestui sarcofag. NSC are o înălțime de 108 metri și o lățime de 257 de metri, fiind cea mai mare structură mobilă din metal din lume.

Imediat după explozia din 1986, mii de muncitori au fost aduși la Cernobîl pentru a construi o structură care să acopere reactorul avariat. Cu toate acestea, sarcofagul original a fost construit în grabă și timpul a început să-și spună cuvântul, astfel, că spre sfârșitul anilor 1990, mai multe părți din acesta riscau deja să se prăbușească, arată arstechnica.com.

Noua structură a fost construită pentru a rezolva astfel de probleme. Experții susțin că pereții dubli ai scutului vor preveni scurgeri radioactive pentru aproximativ 100 de ani. Pe lângă protejarea reactorului împotriva fenomenelor meteo, acesta poate rezista și unei tornade de grad 3, sau unui cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter.

De-a lungul anului 2017, alte elemente de construcție vor realiza etanșeizarea sarcofagului.